Geen zin in m’n gezin

Boekrecensie
Geen zin in m’n gezin
Wat doet een burn-out met je relatie, gezin en zelfbeeld?
Door Yolan Witterholt
Tweede druk september 2007
Uitgeverij het Spectrum

Heb ik wel een burn-out? Of ben ik gewoon oververmoeid? Is het geen depressie? Het zijn allemaal vragen waar Yolan Witterholt mee worstelt vanaf de dag dat zij thuis zit met een waslijst aan klachten.

Tijdens haar vakantie in Andalusië valt de docente Journalistiek letterlijk neer. De hoofdpijnen die ontstaan door de smak die ze maakt zorgen ervoor dat ze zich, bij terugkomst in Nederland, bij de huisartsenpost meldt. Daar blijkt het dieper te zitten dan ze dacht. Er volgt een lange zoektocht, terug naar zichzelf.

Maar voordat ze daaraan kan beginnen zakt ze nog dieper weg. Acupuncturisten, de Chinese bewegingsleer, bedrijfsartsen, psychologen en zelfs een psychiater, niemand lijkt Yolan die nieuwe inzichten te kunnen geven die ze zoekt. En dat terwijl zij een samengesteld gezin runt als moeder en stiefmoeder met zes pubers.

In haar verhaal vertelt ze openhartig en met enig cynisme over wat de theorie beschrijft over burn-out en wat soms de barre werkelijkheid is. Haar interne strijd. Haar ego dat gekrenkt is. De schuld die zij vaak buiten zichzelf zoekt.

Ze beschrijft zichzelf als werknemer. Want degene die risico loopt op een burn-out kun je als volgt typeren: je bent een harde werker, een perfectionist, iemand die in alle stressbestendigheid stug doorgaat. Je offert je graag op en daardoor neem je al snel te veel hooi op de vork, je doet eigenlijk meer dan van je gevraagd wordt en je kunt slecht delegeren omdat je vindt dat je het maar beter zelf kunt doen. Bij problemen raak je niet uit balans: je lost ze gewoon op. Kortom ‘een waardevolle werknemer’.

Herken jij jezelf hierin? Ik wel.

Als moeder mag haar huis best plakken, maar met haar kinderen moet het goed gaan. Als het even kan wil zij, net als vele moeders, dat haar kinderen een perfect leven hebben. Bovendien is deze Goede Moeder ook een Leuke Moeder, waarbij alles mag. De muziek mag altijd hard, alles mag overhoop voor een toneelstukje en iedereen mag blijven eten en slapen. De keerzijde, een verstikkende moeder.

De burn-out pakt je altijd op je zwakke plek, aldus de tekstschrijver. Of dit nu hoofdpijn is zodat jij het daglicht niet kunt verdragen of juist met angst op jouw toch al nerveuze ziel. Zolang jij maar eindelijk stopt met waar je mee bezig was. En vaak breekt de hel dan pas echt los.

De schrijfster vertegenwoordigt een grote groep moeders die geen gelegenheid krijgt om ‘lekker tot rust’ te komen te midden van de altijd aanwezige kinderen. Drastisch een andere weg inslaan heeft vaak ook niet de voorkeur, omdat dit gevolgen heeft voor het hele gezin. Yolan pleit daarom ook voor de oplossing in jezelf te zoeken. En dat begint bij de kleine dingen om het jezelf gemakkelijker te maken. Minder eisen aan jezelf te stellen als moeder.

Hoe dan?

“Ik moest de kracht hebben om te veranderen wat ik kon en wilde, maar vooral ook de dingen accepteren waar ik niets aan kon doen”.

Een van de weinige boeken dat een kijkje geeft in het leven van een overspannen moeder. Een kijkje in de ruzies die ontstaan met je partner, omdat die je ook niet meer begrijpen kan. Een kijkje in het leven van een control freak die heeft moeten leren loslaten. Op dat vlak lijken alle moeders toch wel een beetje op elkaar, want jij bent zeker niet alleen!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven