Van snob tot monnik

Hans Kloosterman

Boeddhisme
Hans Kloosterman is het bewijs dat boeddhisme wel degelijk samengaat met het zakenleven, en dat boeddhisme alle ruimte geeft voor eigen interpretatie.

De zoektocht van Hans in het eerste deel van zijn boek beschrijft zijn coming-out en wordt opgevolgd door een reeks aan liefdesrelaties. Ondanks alle glamour komt er een punt in zijn leven dat boeddhisme zijn interesse wekt. Zoals Hans zelf beschrijft is hij altijd op zoek naar iets nieuws, de onrust in hem. Het mooie aan het boeddhisme is dat het geen geloof is, nee in het boeddhisme vertegenwoordigen de goden de kwaliteiten die je in jezelf wilt ontwikkelen.

Ik was erg blij te lezen dat het boeddhisme een eigen mantra kent om angsten in jezelf te verkleinen. Deze korte mantra wordt steeds herhaald en luidt: Om Tare Tuttare Ture Soha. Ineens herkende ik de mantra van mijn Yoga Lounge album, waarbij Donna De Lory het voor je opdreunt op een zachte toegankelijke manier.

Het Soefi-gedicht
Ieder nieuw hoofdstuk laat Hans beginnen met een gedicht. De diepte in en iedereen herkent een stukje van zichzelf. Het Soefi-gedicht raakte mij diep:

In de bergen, stenen en mineralen ben ik in slaap gesust
In de planten en de bomen groei ik naar het licht
In de dieren beweeg ik mij vooruit en heb ik zicht
In de mens ben ik aanvankelijk op mijzelf gericht

Van de eenheid nog onbewust
Ben ik op hebben en houden belust
Het leven ervaar ik als een plicht
Waarvan de macht ver buiten me ligt
Voor vele illusies ben ik al gezwicht
En voor ik in mijn eigen verantwoording berust
Raak ik op deze weg uitzichtloos ontwricht

Uiteindelijk keer ik mij naar binnen voor zelfinzicht
Met aandacht wordt mijn innerlijke duisternis verlicht
Mijn hart is waar het werk van Liefde wordt verricht
Hier word ik me van mijn Oorsprong bewust
De grote Bron van eeuwige kalmte en rust
Laat de schepping in haar natuurlijk evenwicht

Ik werd door de Liefde wakker gekust

– Deirdre de Bruyn –

Discipline
Hans heeft meerdere keren mijn ogen geopend.
Zoals zijn definitie van discipline: “Mensen staan vaak vroeg op, werken hard en gaan laat naar bed. Dat is geen discipline. Dat is hard werken. Discipline betekent een juiste balans tussen alles.”
Dat het boeddhisme kijkt naar iets als geheel wist ik al, dus hoe mooi is het dat deze onderlinge afhankelijkheid betekent dat als jij iets verandert in jezelf het direct effect heeft op anderen.
Maar ook de keerzijde als Hans beschrijft dat hij gedurende zijn verblijf in India merkt dat er veel wordt gedaan door de gemeenschap voor de nonnen en monniken, maar dat die wederkerigheid ontbreekt. Waar wij gewend zijn in ons poldermodel alles te bediscussiëren, doet Hans een poging dit bespreekbaar te maken, maar stuit dan toch op een cultuurkloof.

Waarom ik in mijn eigen zoektocht zo wordt aangetrokken tot het boeddhisme, beschrijft Hans precies in zijn hoofdstuk over ‘verbinden’. Hij legt uit dat de sleutel tot geluk vooral bij jezelf ligt. Zelfkennis kan volgens het boeddhisme op 3 manieren groeien: door naar jezelf en je denk- en gedragspatronen te kijken, reflectie ten opzichte van de ander is hierbij zeer waardevol, maar ook een externe bron zoals een boek of leraar (coach).

Hans sluit zijn boek af met een uitgebreide uitleg over meditatie. Hij maakt het simpel: we zitten op een kussen, volgen onze adem en nemen onze gedachten waar. That’s it.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven