Angst

Wijsheid om stormen te doorstaan
Thich Nhat Hanh
6e druk, 2017

Iedereen heeft angst. Iedereen kent angst. Angst voor een presentatie, angst voor hoogtes, angst om je te binden. Angst verlamt. Wij zijn de enige wezens op aarde, die hun adem inhouden bij angst.

Kopje onder

Spanning, angst en chronische stress ontregelden mijn ademhaling, zonder dat ik het doorhad. Als ik de supermarkt binnenliep, hield ik mijn adem in. Alsof ik onder water ging zwom ik van de groente, naar het fruit, van het brood naar de zuivel. Om vervolgens even boven water te komen en te zien wat er om mij heen gebeurde. Alle prikkels, de mensen, de karretjes die tegen mij aan botsten, de hoeveelheid aan producten, waaruit ik niet meer kon kiezen. Ik ging weer kopje onder. Weg uit deze drukte. Ik kwam thuis zonder boodschappen.

VeiligĀ 

Middenin mijn burn-out bestelde ik het boek vanĀ Thich Nhat Hanh. Het heeft mij onverwacht veel geholpen. Zo beschrijft de boeddhistische monnik de visie van Boeddha; dat in ieder van ons een veilig eiland aanwezig is. Met aandachtige ademhaling kun je terugkeren naar dit eiland. Je schept er ruimte in jezelf, waar ontspanning, inzicht en concentratie mogelijk zijn. Je bent veilig daar. Het is een plaats waar je altijd je toevlucht kunt nemen, wanneer je bang bent, onzeker of in de war. Wat een verademing! dacht ik.

Nu moest ik dit plekje nog vinden…

Sangha

De schrijver neemt je mee langs diverse soorten angst. En wijst je er op dat emoties maar emoties zijn. Dat meditatie bijdraagt om je kalmte terug te vinden. Sangha is daarbij heel belangrijk. Je familie, een groep vrienden of iedere echte gemeenschap die jou steunt, kan je sangha zijn. Een sangha opbouwen betekent je veiligheid opbouwen.

Transformatie

Het boek biedt oefeningen waarmee je met aandacht jouw angst kunt omzetten. Het inzicht dat veel van onze waarnemingen niet juist zijn. Boeddha zei: ‘Hij die in deze wereld het meest lijdt, is degene die de meeste verkeerde waarnemingen heeft’.
Mijn angsten, waren ook het gevolg van verkeerde waarnemingen. Zo was ik bang om gek te worden omdat ik geen controle meer had over mijn gedachten. Mijn hersenspinsels gingen zo ontzettend snel. Die onrust bezorgde mij totale paniek. Ook had ik angst om de controle te verliezen. Omdat ik jaren de touwtjes te strak had gehouden en nu in een niemandsland terecht was gekomen. Totaal ontredderd, zonder drukke planning of focus.

Het mooiste inzicht wat dit boek mij gaf, was misschien wel de basis voor Burnoutmommy. Want ook ik zat gevangen in het concept van een afzonderlijk zelf. De schrijver maakte mij bewust dat als ik diepgaand kijk en in staat ben om mezelf overal te zien, ik mijn angst verlies. En het klopt, er zijn veel meer moeders zoals ik. Want jij bent zeker niet alleen!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven